ЗЕМЛЯНИ (част 3: Облекло)



Кадри от базар в Индия.

КОЖА

Търсенето на кожа идва предимно от САЩ, Германия и Великобритания. Почти всеки я носи, с малко или без никаква мисъл откъде идва тя.

ИНДИЙСКИ КРАВИ

Виждаме стадо индийски крави.

Хиляди индийски крави се колят всяка седмица за кожите им, купени от бедни семейства в провинциална Индия, които ги продават само след уверението, че ще прекарат живота си във ферми.

ПОДКОВАВАНЕ И ВРЪЗВАНЕ

Виждаме крави да бъдат грубо подковавани и вързани.

За да закарат животните на място, където могат да бъдат законно убити, тъй като клането на говеда е забранено в повечето части на Индия, животните трябва да бъдат подковани и вързани в подготовка за мъчителен "марш на смъртта", който може да продължи няколко дни.

ТРАНСПОРТИРАНЕ И УМОРА

Виждаме крави твърде отслабнали, за да стоят изправени, падащи една връз друга, докато биват местени в камиони.

Принудени да вървят през горещината и прахта без храна и вода, в комбинация с явния стрес от това ужасяващо за тях преживяване, много от животните рухват и не могат да продължат. Имайте предвид, че повечето от тези говеда за пръв път в живота им се прекарва с камион и вероятно са изплашени, особено ако са натоварени набързо или грубо от мъжете. Шума и движението на камиона също е ново преживяване; такова, което ги разболява. След един или два дни в камиона без храна и вода, те са отчаяно жадни и гладни, особено след като е нормално за такива крави да ядат често през деня.

ЧУПЕНЕ НА ОПАШКИТЕ

Водач на крави извива опашката на бракувана крава, за да я накара да стане на краката си.

Но когато говедата съвсем изнемощеят, костите в опашките им се чупят в опит да ги изправят на крака. Това се прави чрез продължително стискане на опашката в няколко области.

ВОДАЧИ НА КРАВИ

Още извиване на опашките и дърпане за носа. Купчина изнемощели крави лежат в камион.

Водачите на крави трябва постоянно да карат говедата да се движат, дърпайки ги с въжета за носа, извивайки техните вратове, рога или опашки. Те ги водят, или по-скоро принуждават, да минават през диги и камиони без рампи, причинявайки наранявания като счупени тазове, крака, ребра и рога.

ЛЮТ ПИПЕР

Виждаме шепа стрит лют пипер. Водач на крави посочва окото ки, а след това пиперът е натъркан директно в очната ябълка на кравата.

Лют пипер и тютюн също се използват, за да карат животните да вървят. Това се прави, като се втрива пипер директно в очите им, за да се накара животното да се изправи отново на крака.

КЛАНЕ

Кланица в Индия. Мъртви или умиращи крави са разпръснати по пода. Виждаме как им се прерязват гърлата и биват обезглавявани.

И всичко това преди клането. Близо половината животни са вече мъртви, докато стигнат до кланицата. За да стане преживяването още по-травматизиращо и ужасяващо, те често биват убивани, докато се гледат едно друго. И вместо нужното "бързо разрязване" през врата с остър нож, те често се убиват чрез мушкане и рязане с тъпо острие.

ЩАВЕНЕ

Кадри от цех за щавене на кожи в Индия.

След това кожите от тези животни се изпращат в цехове за щавене, използващи смъртоносни вещества като хром и други токсини, за да спрат разлагането. Запомнете: кожата е мъртва плът. Това е мъртва кожа и по тази причина е нормално да се разложи и изгние, освен ако не се третира с опасни вещества като тези. А за хората, здравните последствия от такива химикали в цеховете е още един проблем.

ПРОДАЖБА

Клиенти изпробват кожени якета, обувки и др.

Накрая, кожата от индийските говеда достига до магазини за облекло из целия свят. Повечето големи вериги продават индийска кожа, кожа, идваща от съвсем различни крави от тези, които ядем.

КОЗИНА

Кадри от вътрешността на ферма за козина; мръсни клетки; животни, обикалящи се из тях и т. н.

А какво ще кажем за козината? Повече от 100 милиона диви животни се убиват за тяхната кожа всяка година, 25 милиона от които само в САЩ. Тези животни, получени от лов или чрез капани, се държат във ферми при условия като тези.

КАФЕЗНА ЛУДОСТ

В природата, тези неопитомени, диви животни не са свикнали да бъдат в клетки и кафезната лудост се развива, когато уплашени и отчаяни животни се побъркват от стреса в затвора им. Тези диви, свободно скитащи животни и техните потомци не могат да живеят по естествен начин, не могат да направят дори и няколко стъпки или да почувстват земята под лапите си. Вместо това, те са ограничени до драскане и безкрайно въртене.

НАРАНЯВАНИЯ И БАВНА СМЪРТ

Виждаме животни, неспособни да стоят изправени в клетките си; бавно умиращи.

Телесните увреждания, които тези животни получават във фермите, включват счупени и оголени кости, слепота, ушни инфекции, дехидратация и недохранване, излагане на ниски температури, липса на ветеринарна помощ и бавна смърт.

УБИВАНЕ

Животно е взето от клетка през врата и убито чрез анална електрокуция.

Никой закон не регламентира убиването на животните във фермите за козина, така че най-евтините методи са най-съблазнителни. Отравяне с въглероден монооксид, стрихнин, задушаване, чупене на врата и анална електрокуция са някои от най-често използваните методи. Изкарани от клетката си с тежка примка, животните минават покрай редове с тела на убити лисици, самури, миещи мечки и вълци сред другите. Смъртта чрез анална електрокуция е груб процес, при който сонда се вкарва в ректума, докато животното е захапало метален кондуктор. Често тази абсурдна процедура трябва да се повтори, за да се убие животното. А одраните трупове по-късно ще се използват за храна на останалите животни в клетките.

Виждаме китайска ферма, където животно бива одирано живо. След като кожата му бъде одрана, то лежи в кървава купчина; очите му все още премигват в шок. Също така виждаме кадри от канадски лов за тюлени. Виждаме зашеметен тюлен над тялото на друг тюлен. Сняг, покрит с кръв. Кожи, струпани върху леден блок. Сцената завършва в магазин за кожени дрехи, където клиент, търсещ палто, пита: „Колко струва това?“ Продавачката поглежда цената и отговаря: „Това е $49 500.“


Коментари

Популярни публикации