ЗЕМЛЯНИ (част 5: Наука)


Виждаме тестове, провеждани върху маймуни, мишки, хамстери, кучета, котки и др.

ВИВИСЕКЦИЯ

Терминът "вивисекция" се използва за всички видове експерименти върху живи животни и се твърди, че е форма на медицинска наука. Причината за експерименти от този тип е уж да се откриват лекове за човешките болести. Но тези, които се надяват да открият лек за човешки болести, причинявайки преднамерено страдание на животни, допускат две фундаментални грешки в разбиранията си. Първата е предположението, че резултати, получени от животните, са приложими върху човечеството. Втората засяга неизбежната заблуда на експерименталната наука, отнасяща се до органичния живот. Тъй като животните реагират различно от хората, всеки нов продукт или метод, изпробван върху животни, трябва да се изпробва отново на хора през внимателни клинични тестове преди да бъде считан за безопасен. Това правило няма изключения. Тестовете върху животни не само са опасни, защото водят до грешни заключения, но освен това и забавят клиничните изследвания – които са единствения валиден тип. Само си спомнете факта, че всяка болест, нарочно провокирана, е различна от всяка болест, която възниква спонтанно.

МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ

Виждаме маймуни и котки, удряни с електрошокове, заек, гърчещ се на операционна маса, живо прасе, изгаряно с горелка и т. н.

За съжаление, подобни методи все още се извършват днес под флага на науката – което е обида за истинската наука, както и за човешкия интелект. И така, вивисекция се отнася до медицински експерименти, извършени чрез прилагане на вредни вещества, електрически и травматични шокове, операции без упойка, изгаряния, лишаване от храна и вода, физически и психологически изтезания, водещи до умствен дисбаланс, инфекции и така нататък.

Виждаме павиан, завързан за маса в Пенсилванския университет.

Изследванията върху наранявания на главата включват завързани павиани в частично или пълно създание, а главите им, заключени в метални каски, ще бъдат удряни под ъгъл от 60 градуса и ускорение до 1,000 g. Целта на този експеримент е да симулира автомобилни катастрофи, футболни, боксови и други наранявания на главата. И този процес често се повтаря отново и отново на същите животни.

ВОЕННИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Виждаме още маймуни, подлагани на различни етапи от експерименти.

И накрая, военните изследвания. Това говори само за себе си. От изпращане на маймуни в космоса през изпробване на атомни взривове върху безпомощни кучета до излагане на примати на ядрено облъчване. 

Преди 20 години броят животни, умиращи от мъченията на вивисекцията, беше астрономически – 400,000 животни на ден в света, растейки със скорост от 5% на година. Днес числото е почти отвъд възприятията. 19,000 в минута. 10 милиарда на година.

Някои необразовани хора твърдят, че знаят, че по-малко интелигентните животни не чувстват болка по същия начин като нас. Всъщност, знаем много малко как отделните животни "чувстват", освен че те също трябва да се подчиняват на вселенския закон, който кара всеки организъм, умиращ по неестествен начин, много да страда преди това последно освобождение. Но е абсурдно да казваме, че животните не страдат, защото са по-малко интелигентни.

Болката е болка, докарвана от нервите до мозъка, а има и други нерви освен тези на интелигентността – нерви за зрение, обоняние, допир, слух. А при някои животни тези нерви са много по-силно развити, отколкото при човека. Знаем, че никога не е имало епоха, в която да можем да научим нещо за физиологията на човека, като изтезаваме животни; само научихме нещо за животните. И ако има нещо, което можем да научим от тях на психологическо ниво, то не е със стомана и електричество, а още по-малко чрез психическо насилие. Систематичното измъчване на чувстващи същества, под какъвто и да е претекст и форма, не може да постигне нищо повече от вече постигнатото: да ни покаже коя е най-ниската точка на унижение, до която човек може да падне. Ако това искаме да знаем. 


Коментари

Популярни публикации