За "кучешките" зъби



На постоянно изтъкваното възражение: Защо човек има "ъглови зъби" (Eckzähne*), когато не му е определено да се храни с месо?

* Това са тъй наречените "кучешки зъби", които се наричат на немски Eckzähne – ъглови зъби (защото се намират в четирите ъгъла в зъбната система) и по-късно един автор им е дал произволното наименование "кучешки зъби" – Hundszähne

– аз винаги съм отговарял така:

1. Всяко животно с напълно развита зъбна система, независимо от това дали се храни с трева, плодове или месна храна, притежава "кучешки" зъби.

2. Кучешките зъби са много по-развити у човекоподобните маймуни, отколкото у човека, макар че човекоподобните маймуни са плодоядни.

3. Кучешките зъби са винаги по-развити в индивидите от мъжки род, отколкото в тия от женски род, и никой, разбира се, няма да твърди, че мъжките екземпляри трябва да ядат месо, а женските – да се въздържат от месо.

4. Мечката и морският кон имат извънредно развити кучешки зъби, ала никой няма заради това да поддържа безсмисленото твърдение, че тези животни трябва да се причислят към категорията на месоядните.

5. Кучешките зъби никак не могат да служат като признак за начина на храненето. Авторът на статията върху "Зъбите" в Encyclopedia Britannica пише: "Кучешките зъби са оръдие за нападение и защита у много млекопитаещи и силно развити у някои копитни животни, които са без рога."

Трябва тук да се изтъкне интересният факт, че животни с много големи, пригодени за борба, рога имат слабо развити кучешки зъби, а животните със силно развити кучешки зъби имат слабо развити рога.

Д-р Хайнрих Ламан (1860-1905)

Из списание "Вегетариански преглед", (година III, май и юни 1922 г., брой 9 и 10, стр. 155-156), орган на Българския вегетариански съюз – София

Коментари

  1. Супер статия благодаря веднага ще я ползвам за спор с месоядци ,които поставиха този въпрос хихихи.Аз не ям месо за допълнение.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации