Позиции на българското и чуждестранните дружества по хранене относно вегетарианските диети


Продължаваме да чуваме как веганската диета е "радикална", "крайна", "екстремна", "вредна", "рискована", "опасна", "рестриктивна", "безотговорна" от родните ни специалисти и лаици по храненето. Фрапиращо престаряла, да не кажа вкиснала, е "позицията" на родното Българско дружество по хранене и диететика

"Веганите, тях здравословното хранене изцяло ги отрича, т. е. тук по никакъв начин не може да се говори за здравословно хранене." 
"Ако човек смята да бъде модерен, като стане веган и не консумира животински продукти, съществува голям риск да увреди здравето си. Доказано е, че диети, според които продължително време не се приема месо, са много вредни. Имайте предвид, че животинските продукти най-вече ни доставят т. нар. есенциални аминокиселини. Те са 9 на брой, които или липсват, или са в малки количества в растителните продукти." 
"Напълно е безотговорно родителите да поставят децата си в позиция на строги вегетарианци." 
"Вегетарианството, изтощителните диети и прочее, разрушават, разбиват организма." 
"При вегетарианството рано или късно анемията е неизбежна, задължително възниква. Защото желязото го няма в това, което те консумират - растителните продукти."

...

На европейско ниво здравните институции на ЕС не са задължени от държавите-членки да издават общоевропейски препоръки за здравословно хранене. Всяка страна е напълно независима. 

Европейският орган за безопасност на храните още не е публикувал нищо за растителното хранене. Националните препоръки за растително хранене са много различни из Европа. Дания и Франция са публикували почти противоречиви препоръки, докато насоките в Обединеното кралство са притеснително различни от тези в Швейцария. 

Официалните препоръки изглежда са по-близки до публикациите на веганските организации в страни, като Обединеното кралство, където има повече вегани, и те са по-добре координирани.

Хората, които избират растителна диета, биват третирани равно в Обединеното кралство. Останалата част от Европа изглежда не дава равна защита на веганите, липсва експертиза и това води до лоши или никакви съвети. Този вид социално изключване се е превърнал в проблем на европейското здравеопазване. Що се отнася до растителните диети, препоръките в Обединеното кралство са най-добрите национални препоръки в Европа.

Източник

Ето например каква е позицията на Германското общество по хранене (DGE) от 2016 г.: "При растителна диета е трудно или невъзможно да се набавят някои хранителни вещества... Обществото не препоръчва веганска диета за бременни, деца и юноши." А като имаме предвид, че Берлин се е превърнал във водеща веганска столица!...  

А изказването им от 22.12.2016 г. по повод актуализираната позиция на Академията по хранене и диететика, изложена по-долу:

"За DGE това не е причина да промени своята окончателна позиция от април. Тъй като рискът от хранителен дефицит се оценява по-високо в чувствителните етапи на живота, DGE реши въз основа на наличните данни да не препоръча веганска диета за тези популации. Както и преди, за германското население има твърде малко данни, които да потвърждават безопасността на вегетарианска диета, особено за хора в чувствителните етапи от живота като например бременни жени, кърмачки, бебета, деца, юноши. Също така се знае малко за осигуряването на хранителни вещества при вегетарианците, особено в Германия, което прави оценката и съответните проучвания необходими.
Освен това може да не е задължително северноамериканските резултати от проучвания и съотношения да бъдат предадени на германското население. В сравнение с Германия, храните на пазара там са значително по-обогатени с витамини и минерали. Ето защо, набавянето на критични хранителни вещества в тези страни е може би по-лесно за изпълнение. Тези разлики в набавянето на обогатени храни може да обясни различните оценки на потенциалния риск за здравословни проблеми при веганска диета."

Във Франция не предоставят адекватна позиция и хранителен план на веганите. В гид за здравословно хранене на деца над 3 год. се срещат подобни информации и съвети (и единствени по отношение на вегетарианците): "Като се правят правилни комбинации между другите храни [различни от месо], ще можете да задоволите нуждите си на протеини. Комбинирайте в едно ястие зърнени и бобови храни. Можете да допълните тази комбинация с млечни продукти. Веган ли сте? Хората, които не консумират никакви животински продукти, рискуват сериозни дефицити на витамин В12. Тези хора трябва, консултирайки се с лекар, да вземат добавки." А накрая сред важните обобщения: "Месото, рибата и яйцата са вашите основни източници на протеини, съветваме да ядете от тях всеки ден." В Националната програма за здравословно хранене се споменават само лакто-ово-вегетарианците: "Само рибата може да замести месото по отношение на желязото... Ако си вегетарианец, може би ще имаш нужда от добавки на желязо."

Обаче сред големите организации в света си проправя път прогресивното мнение за предимствата на растителната диета. Следва списък, с приложени цитати, на световни, национални и други реномирани здравни организации, които признават вегетарианските диети, вкл. веганската, като здравословни и достатъчно хранителни за всички етапи на живота:

Академия по хранене и диететика (бившата Американска диетоложка асоциация)


"Позицията на Академията по хранене и диететика е, че добре планираните вегетариански диети, вкл. веганската, са здравословни, достатъчно хранителни и могат да допринесат за превенция и лечение на определени заболявания. Тези диети са подходящи за всички етапи на живота, вкл. бременност, лактация, детство, юношество, зряла възраст, а също и за атлети. Растителните диети са екологично по-устойчиви от диетите, богати на животински продукти, защото използват по-малко природни ресурси и са свързани с по-малко щети върху околната среда. Вегетарианците и веганите са с намален риск на някои заболявания като исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, високо кръвно налягане, някои видове рак и затлъстяване. Ниският прием на наситени мазнини и високият прием на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови зърна, соеви продукти, ядки и семена (всички богати на фибри и фотохимикали) са характерни за вегетарианските и веганските диети, които водят до по-ниски нива на общия и "лошия" холестерол и по-добър контрол на серумната глюкоза. Тези фактори допринасят за намаляване на хроничните заболявания. Веганите се нуждаят от надеждни източници на витамин В12 като обогатени храни или добавки."



"Растителното царство доставя отлични източници на хранителните вещества, някога свързвани само с месото и млечните продукти, а именно протеините и калция." 
"Главните убийци на американците - сърдечно-съдовите заболявания, рака и инфарктът - се срещат значително по-рядко сред хората, които следват предимно растителни диети. Проблемите с телесното тегло, допринасящи за множество здравословни усложнения, вкл. диабет, могат също да бъдат овладяни, като се следват препоръките на Power Plate (хранителен план на растителна основа)."


Американска сърдечна асоциация

Източник

"Многобройни изследвания показват, че вегетарианците изглежда имат по-нисък риск от затлъстяване, коронарна болест на сърцето (която предизвиква сърдечен удар), високо кръвно налягане, захарен диабет и някои форми на рак. Вегетарианските диети могат да бъдат здравословни и достатъчно хранителни, ако са грижливо планирани, за да включат есенциалните хранителни вещества."



"Вегетарианските диети могат да отговорят на всички препоръки за здравословно хранене. Ключът е да се консумират разнообразни храни и правилното количество храни, за да се посрещнат нуждите от достатъчно калории."

В този контекст терминът "вегетариански", използван в горното изречение, се отнася към "стриктни вегетариански", "растителни" или "вегански" диети, а вегетарианските диети, които могат да включват яйца или млечни продукти, се обозначават отделно като "лакто-ово-вегетариански".



"Традиционно изследванията относно вегетарианството се фокусираха главно върху хранителните дефицити, но през последните години положението се промени и изследванията потвърждават здравните ползи на безмесното хранене. В днешно време растителната диета е призната не само за достатъчно хранителна, но и като начин за намаляване на риска от много хронични болести."



"Домакинствата трябва да се придържат основно към растителни диети, богати на различни зеленчуци, плодове, бобови и минимално количество преработени нишестени храни. Доказателствата, че такива диети ще предотвратят или забавят огромна част от хроничните заболявания, са изчерпателни. Преобладаващо растителната диета има ниска енергийна плътност, което може да предпази от затлъстяване."



"Вегетарианската диета е свързана с много здравословни предимства заради повишеното съдържание на фибри, фолиева киселина, витамини С и Е, калий, магнезий, множеството фитохимикали и съдържанието на мазнини, което е повече от ненаситени мастни киселини. Сравнени с другите вегетариански диети, веганските диети имат склонност да съдържат по-малко наситени мазнини и холестерол и повече диетични фибри. Веганите имат склонност да са по-слаби, да имат по-нисък серумен холестерол, по-ниско кръвно налягане и намален риск от сърдечно-съдови заболявания."




"С малко планиране вегетарианската диета може да посрещне нуждите на хора във всички възрасти, вкл. деца, юноши и бременни или кърмачки. Ключът е да се запознаете с вашите хранителни нужди и да планирате веганска диета, която ги удовлетворява.“



"Здравословната веганска диета има много здравословни предимства, вкл. по-ниски нива на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, висок кръвен холестерол, диабет тип 2 и някои видове рак."
"Здравословната веганска диета може да посрещне всички хранителни нужди на всички етапи от живота, вкл. по време на бременност, кърмене или зряла възраст."

Канадско педиатрично общество

Източник


"Добре балансираната вегетарианска диета може да отговори на нуждите на децата и юношите. Все пак трябва да се набавя подходящ калоричен прием и да се наблюдава растежът. Особено внимание трябва да се обръща на достатъчния прием на протеини и на източниците на есенциални мастни киселини, желязо, цинк, калций и витамини В12 и D. Може да се наложи приемането на добавки в случаите на стриктни вегетариански диети с неприемане на никакви животински продукти."



"С добро планиране и разбиране какво представлява здравословна, балансирана веганска диета можете да си набавите всички хранителни вещества, от които се нуждаете."

Асоциация на британските диетолози



"Балансираните вегетариански и вегански диети са здравословни и могат да предоставят на организма всички необходими хранителни вещества, вкл. цинк, желязо, витамин В12."




"Добре планираната и балансирана вегетарианска или веганска диета може да бъде хранително достатъчна."
"Изследвания в Обединеното кралство върху деца вегетарианци и вегани показват, че растежът и развитието им са в нормалните граници."



"Не е трудно да бъдеш вегетарианец, само имате нужда от базови познания за храните. Строгите вегетарианци може да се нуждаят от добавки на витамини В12 и D."


"Диета с изобилие от зеленчуци, кореноплодни, бобови растения и пълнозърнести храни е добра за здравето и околната среда. Затова е добре, ако децата се научат да харесват тези храни от ранна възраст, това увеличава шанса да продължат с навика по-късно в живота.
При една пълна вегетарианска диета децата, точно както възрастните, трябва добре да познават храните и да планират внимателно. Ако вегетарианската диета е добре балансирана, съдържаща обогатени продукти, и осигурява достатъчно енергия, дори и децата могат да ядат чиста вегетарианска храна - веганска."



"Вегетарианските диети (вкл. веганската), които са подходящо планирани, могат да бъдат хранително балансирани и подходящи за всички етапи на живота."

Министерство на здравеопазването на Израел

Източник

"Една добре планирана вегетарианска диета (вкл. веганската) може да отговори на всички хранителни нужди, от невръстна възраст до старчество."



"Веганските диети са видове вегетариански диети, при които се консумират единствено растително базирани храни. Те се различават от другите вегетариански диети с това, че не се консумират или използват никакви животински продукти. Въпреки тези ограничения, с добро планиране отново е възможно да се набавят всички хранителни вещества, необходими за доброто здраве, на веганска диета."

Допълнение:




"Червеното месо се класифицира като вероятно канцерогенно за хората (Група 2А), базирайки се на ограничени доказателства, че консумацията на червено месо предизвиква рак у хората, и убедителни механистични доказателства, подкрепящи канцерогенния ефект. Тази връзка е била наблюдавана най-вече за развитие на рак на дебелото черво, но също и на панкреаса и простатата."
"Преработеното месо се класифицира като канцерогенно за хората (Група 1), базирайки се на достатъчно доказателства, че консумацията му причинява рак на дебелото черво."

Коментари

  1. Макар и бавно нещата се променят в положителна посока. Колкото повече хора се разболяват, толкова повече хора ще търсят варианти и съответно властите ще омекнат, защото самите хора, които стоят зад дадената институция ще имат интереса да сменят гледната си точка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз мисля, че е така. За съжаление по този начин трябва да се осъзнават.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации